bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
TutorialEiffel's Tutorials

    PE Builder Plugins Tutorial
Home
Home
Francais
Francais
English
English


Acesta este un scurt Tutorial pentru crearea de Plugin-uri pentru PE Builder:




1. Introducere.

Acest Tutorial are drept intentie sa va ajute la crearea de Pluginuri pentru PE Builder. Nu il consider ca un tutorial independent, este mai curand un supliment la fiserul Help din Bart PE Builder. Deci, nu voi explica lucruri deja explicate de Bart. Cititi mai intai fiserul sau Help.



2. De ce aveti nevoie.

  • O instalare curata de Windows XP , sau un sistem in care nu a mai fost instalat niciodata programul pentru care doriti sa faceti un Plugin.
  • Un Program care sa poata face o imagine a sistemului, inainte si dupa instalarea programului pentru care doriti sa faceti un Plugin. Personal, folosesc programul gratuit OnDemand WinINSTALL LE 2003, deci il voi folosi si in acest Tutorial.
  • Un Utilitar pentru conversia fisierelor de tip .reg in fisiere .inf , cum ar fi PEReg.
  • Notepad ( Wordpad pentru fisiere mari ).
  • Programul pentru care doriti sa faceti un Plugin.
  • Desigur, Bart's PE Builder, ultima versiune.


3. Start.

Downloadati si instalati WinINSTALL LE 2003. Cititi cu atentie Help-ul. Acest soft a fost proiectat pentru a crea instalari MSI. Noi, vom folosi wizard-ul pentru a face o imagine "Inainte" de instalarea programului pentru care doriti sa faceti un Plugin, ca in imagine:

Run Wizard


Acum urmati instructiunile Wizard-ului. Nu voi exemplifica aici cum functioneaza. Doar, cititi cu atentie Help-ul. La finalul crearii imaginii "Inainte", va cere calea programului de instalat, apoi va porni instalarea acestuia. Cand a terminat, porniti programul instalat si verificati setarile ( configuratia ) pe care doriti sa le utilizati.

Daca programul are optiunea de a salva setarile in Registrii sau intr-un fisier .ini, va trebui sa alegeti Registrii. Acum inchideti programul si porniti din nou WinINSTALL LE 2003. Porniti Wizard-ul a doua oara, si va va cere sa faceti imaginea "Dupa" instalare sau sa anulati totul. Porniti crearea imaginii "Dupa" instalare.

La final, puteti inchide WinINSTALL. In directorul pe care l-ati ales la inceput, veti gasi fisierele si directoarele rezultate ( diferentele intre cele doua imagini create - practic modificarile aduse de instalarea noului program ).

De exemplu, pentru OpenOffice veti gasi asa ceva:

Files and Folders


Ne intereseaza doar sa stim ce fisiere sunt copiate si in ce directoare, si intrarile din Registrii.
Fisierele .msi si .nai pot fi sterse.

Nota: Directorul WINDOWS poate lipsi daca programul nu copiaza fisiere in el. Deasemenea, poate sa apara directorul "Documents and Settings" ( poate fi sters ) daca programul copiaza fisiere in el. Deasemenea, aveti grija deoarece uneori fisierele pot fi "ascunse", sau pot apare interferente cu alte programe care ruleaza in momentul instalarii, ca antivirusii, care vor copia la randul lor fisiere log sau dat .

Pentru ca este mai usor, eu folosesc un director "files" in directorul Plugin-ului, unde copiez fisierele programului, si fisierul .inf va instrui PE Builder sa copieze tot continutul acestuia, in loc sa dea instructiuni pentru a copia fisier cu fisier. Nu este nevoie sa copiati si fisierele de dezinstalare.

Pentru fisierele instalate in alte directoare decat cel al programului, gen "system32" sau "fonts", poate fi utila crearea unei linii de comanda pentru a aduna si copia aceste fisiere intr-un director separat. De exemplu, in Plugin-ul pe care l-am facut pentru OpenOffice, am facut o linie de comanda pentru a culege fonturile OpenOfice si a le copia intr-un director "fonts":

@echo off
md Fonts
copy %SystemRoot%\Fonts\opens___.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraBd.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraBI.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraIt.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraMoBd.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraMoBI.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraMoIt.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraMono.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraSe.ttf Fonts\
copy %SystemRoot%\Fonts\VeraSeBd.ttf Fonts\


Ce vrea sa insemne ?

Comanda "@echo" - on or off - afiseaza o informatie sau executa o comanda. Daca "@echo" este on ( @echo ), informatia scrisa dupa, pe aceeasi linie, va fi afisata in fereastra Command. Daca "@echo" este off ( @echo off ), informatia scrisa dupa, va fi executata.

Commanda "md Fonts" va crea un Folder denumit "Fonts" ( make directory ).

Commanda "copy %SystemRoot%\Fonts\opens___.ttf Fonts\" va copia fisierul font opens___.ttf din directorul Windows Fonts ( %SystemRoot%\Fonts ) in folderul nou creat "Fonts".

Este destul de simplu, considerind calea relativa in loc de "calea" programului. Deoarece aveti nevoie de aceasta si pentru fisierele .inf, trebuie sa luati in considerare urmatoarele:

C:\ este uzual %SystemDrive% - Partitia pe care se afla sistemul de operare.

C:\Windows\ este %SystemRoot% - Folderul "Windows".

Note: Liniile de Comanda sunt importante, deoarece le puteti folosi la crearea de fisiere "autorun" care pot lansa servicii sau programe, crea foldere in Ramdrive si sa copieze fisiere de pe CD in Ramdrive. Pentru mai multe exemple, verificati fiserele .cmd din Bart PE Builder folderul Plugins.



4. Crearea fisierului .inf.

Acum, putem converti fisierul .reg in .inf, folosind PEReg.
Fisierul rezultat il vom folosi pentru crearea fisierului .inf pentru PE Builder.
Folositi documentatia ( pluginhelp ) inclusa de Bart in PE Builder/doc/ pentru a vedea cum sa creati header-ul fisierului .inf, si pentru a face lista fisierelor de copiat ( folosind directoarele deja create ). O traducere gasiti aici. Trebuie sa cititi de asemenea si Numerotarea directoarelor WinPE pentru fisiere .inf. De asemenea, schimbati "calea" programului, folosind o cale relativa. Exemplu:

0x1, "Classes\.rar\ShellNew", "FileName", "@ProgFiles\WinRAR\rarnew.dat"


Trebuie schimbat in:

0x1, "Classes\.rar\ShellNew", "FileName", "%SystemDrive%\Programs\WinRAR\rarnew.dat"


Vedeti ca, uneori "@ProgFiles" este inlocuit cu "C:\Program Files". Trebuie sa faceti aceeasi schimbare.

Puteti gasi si "@WinVol" mentionat in unele linii. Uzual este vorba de "C:\" sau partitia pe care se afla sistemul de operare, si puteti inlocui cu "%SystemDrive%".

In majoritatea cazurilor, asta este tot. Dar pentru unele programe mai complicate, ca OpenOffice, sau daca doriti asocierea fisierelor, trebuie sa mai faceti ceva schimbari fisierului .inf.

Mai intai, dechideti din nou fisierul .inf si verificati daca sunt intrari care incep cu "0x3". PE Builder va recunoaste aceste intrari doar daca sunt intrari binare. Deci, va trebui sa stergeti TOATE intrarile care incep cu "0x3" si nu au intrari binare, sau vor apare erori la rularea PE Builder.

Puteti gasi in fisierul .inf si intari continand informatie "MRU" ( Most Recent Used ) , cum ar fi "LastVisitedMRU" sau "OpenSaveMRU". Puteti sterge aceste linii.


0x1, "Classes\WinRAR.ZIP\shell\open\command", "", "\"@ProgFiles\WinRAR\WinRAR.exe\" \"%1\""


Trebuie schimbat in:

0x2, "Classes\WinRAR.ZIP\shell\open\command",,"""%SystemDrive%\Programs\WinRAR\WinRAR.exe"" ""%1"""


De asemenea unele linii pot contine switch-uri ( -n, -o, -p, -pt ). Acesta este cazul OpenOffice. Veti putea gasi ceva gen:


0x1, "Classes\soffice.StarDrawDocument.5\shell\new\command", "", "\"%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe\" -n \"%1\""
0x1, "Classes\soffice.StarDrawDocument.5\shell\open\command", "", "\"%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe\" -o \"%1\""
0x1, "Classes\soffice.StarDrawDocument.5\shell\print\command", "", "\"%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe\" -p \"%1\""
0x1, "Classes\soffice.StarDrawDocument.5\shell\printto\command", "", "\"%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe\" -pt \"%2\" \"%1\""


Trebuie sa schimbati in:

0x2, "Classes\soffice.StarCalcDocument.5\shell\new\command","", """%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe"" /n ""%1"""
0x2, "Classes\soffice.StarCalcDocument.5\shell\open\command","", """%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe"" /o ""%1"""
0x2, "Classes\soffice.StarCalcDocument.5\shell\print\command","", """%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe"" /p ""%1"""
0x2, "Classes\soffice.StarCalcDocument.5\shell\printto\command","", """%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe"" /p /t ""%2"" ""%1"""



5. Folosirea Pluginului XPE al lui Sherpya.

Daca vreti sa folositi interfata Windows XP, ar trebui sa luati in considerare Plugin-ul XPE, creat de Sherpya. Este suficient sa adaugati urmatoarea linii la fisierul .inf, pentru a avea un shortcut in Start Menu/Programs:

[Software.AddReg]
0x2,"Sherpya\XPEinit\Programs","OpenOffice","%SystemDrive%\Programs\OpenOffice\program\soffice.exe"


Desigur, va trebui sa folositi calea catre Plugin-ul vostru, acesta este doar un exemplu. Luati in considerare sa cititi si help-ul plugin-ului XPE.



6. Inregistrarea Dll-urilor.

Unele programe, sau plugin-uri ale explorerului, pentru a functiona au nevoie sa inregistreze unele dll-uri. Sunt 2 cai pentru a face acest lucru. Unul prin folosirea unui fisier .cmd, caz explicat in PEBuilder, si altul folosind RunOnceEx. Un avantaj, este cand folosind XPE, unele dll-uri trebuiesc inregistrate DUPA ce explorerul este lansat, si RunOnceEx poate face acest lucru. Un exemplu, pentru Google Toolbar:

[Software.AddReg]
0x1,"Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceEx\505","019","GoogleToolbar1.dll|DllRegisterServer"


Nota:
; post dll registration - chiar inaintea pornirii explorerului
; 501-600 Intotdeauna post registration
; 601+ Numai Standalone (daca folositi xpe din startup group-ul nu2menu, acesta nu va fi executat)

Aveti grija sa nu folositi valori folosite de alte plugin-uri !

Nota: Toate dll-urile pe care vreti sa le inregistrati trebuiesc plasate in directorul /system32/, sau RunOnceEx nu le va gasi !

In acest caz trebuie sa schimbati fisierul .inf. Este si cazul Google Toolbar. Initial el este instalat in "Program Files". Deci, intrarile in fisierul .inf au urmatoarea cale:

0x1, "Classes\CLSID\{2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F}\InprocServer32", "", "c:\program files\google\googletoolbar1.dll"


Din cauza inregistrarii dll-lui, treebuie sa copiem fisierul in directorul/sistem32/ si sa schimbam calea in .inf:

0x1, "Classes\CLSID\{2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F}\InprocServer32", "", "%SystemRoot%\System32\googletoolbar1.dll"



7. Concluzie.

Acesta este doar un scurt Tutorial pentru crearea de Plugin-uri complexe. Nu este nevoie sa-l folositi pentru crearea de plugin-uri simple, in genul unui singur executabil care foloseste un fisier .ini pentru a salva setarile. Personal, am folosit aceasta maniera de a crea Plugin-uri doar pentru OpenOffice si WinRAR. Restul au fost facute manual. De asemenea este posibil sa intalniti probleme care nu au fost explicate aici. Toate sugestiile sunt binevenite. As fi multumit daca mi-ati trimite un mail cu ce ati descoperit, pentru a adauga in acest Tutorial.
Ca un sfat, inainte de a posta un Plugin pe Net, testati-l cat mai mult cu putinta. Poate sa mearga pentru voi, dar sa nu mearga la altii...



8. Adrese Utile.
  • CD Forum - Cel mai mare CD Forum pentru CD-uri Bootabile . Bart PE Builder inclus.

  • PE Builder - Pagina Web pentru Bart PE Builder.

  • Sherpya - XPE Plugin, AutoramResizer, Java, Mozilla Firebird...

  • Paraglider - Veti avea nevoie de pluginurile sale...

  • Reatogo - Banca de Pluginuri, ofera si Unelte de Automatizare...

  • XPE.Collewijn.Info - Cum sa faceti un CD XPE Bootabil folosind PE Builder.

  • PluginBuilder - Poate il veti gasi util...




 Version 1.0

 PE Builder Copyright (c) 2002-2005 Bart Lagerweij. All rights reserved.

Copyright © 2006 Eiffel's Site. All rights reserved.
Designed and Developed by Eiffel.
Web hosting by: xhost.ro